Wednesday, May 24, 2017

ඔබ වැඩිපුර සීනි පරිභෝජනය කරනවාද? - එය දැනගත හැකි සලකුණු කිහිපයක්.




සමහරවිට ඔබ සීනි වලට ඇබ්බැහි වුවෙකු නොවිය හැකියි.නමුත් ඔබ නොදැනුවත්වම ඇසුරුම් කල ආහාර හරහා බොහෝ සෙයින් සීනි ඔබගේ ශරීරයට ඇතුල් වීමට ඉඩකඩ තිබෙනවා.එම ආහාර ඇසුරුම් වල සීනි අඩන්ගු නොවේ යයි සටහන් වුවත් එම ඇසුරුම් වල අඩංගු පහත දැක්වෙන අමුද්‍රව්‍ය හරහා ඔබගේ ශරීයට බොහෝ සෙයින් සීනි ඇතුලත් වීමේ අවදානමක් පවතිනවා.

  • Dextrin
  • Sorbitol
  • Corn syrup/sweetener
  • Glucose
  • Malt syrup
  • Fructose
  • Evaporated cane juice
  • Disaccharides
  • Hydrolyzed starch
  • Maltose
  • Sucrose
  • Rice syrup
  • High fructose corn syrup
  • Maltodextrin
මෙම ද්‍රව්‍ය හරහා කොතරම් සීනි ප්‍රමාණයක් ශරීර ගත වුවායැයි නිශ්චය කිරීම අපහසුයි.නමුත් පහත සදහන් ලක්ෂණ ඔබගේ ශරීරයේ තිබෙනවා නම් හෝ පහත සදහන් රුචි අරුචි කම් ඇතිවෙනවා නම් අනිවාර්යයෙන්ම ඔබගේ ශරීරයේ ඇති සීනි ප්‍රමාණය අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට වඩා වැඩි යයි නිගමනය කිරීමට පුළුවන්.

01.සීනි පරිබෝජනය කිරීමේ දැඩි ආශාවක් ඇති වීම.


මත්ද්‍රව්‍ය වලට මෙන්ම සීනි වලටද මිනිසා ඇබ්බැහි වීමේ ප්‍රවනතාවයක් පවතිනවා.එමෙන්ම එහි ප්‍රතිපල ද බොහෝ සෙයින් සමානයි.ඔබ වැඩිපුර සීනි පරිභෝජනය කිරීමේදී ශරීරය විසින් dopamine නමැති හොර්මොනයක් මුදාහරින අතර එමගින් ඔබගේ ශරීරය සීනි පරිභෝජනයට වඩ වඩාත් නැබුරු කරනවා.

02.කෙඩෙත්තු ගතිය සහ ශක්තිය හීන වීම

මොලයට ශක්තිය සපයන ඔක්සින් නම් නියුරොනික අම්ලයක් පවතිනවා.මෙමගින් නිදාගැනීමේ කාලචක්‍රය ක්‍රමවත් කරන අතර හ්යිපෝතැලමසය ආශ්‍රිත බොහෝ ක්‍රියාකාරකම් ද සිදු කරනවා.මෙය සීනි වලට සංවේදී
වන අතර ලේ වල ඇති ග්ලූකෝස් මට්ටම මෙහි ක්‍රියාකාරීත්වයට බොහෝ සෙයින් බලපානවා. ලේ වල ඇති සීනි ප්‍රමාණය ඉහල ගිය විට මෙහි ක්‍රියාකාරීත්වය අක්‍රමවත් වීමෙන් නිදාගැනීමේ අපහසුතා හටගතහැකියි.එබැවින් සීනි මට්ටම පහත යාමේදී ශරීරයේ දුර්වලතා හටගනීමක් සිදුවෙනවා.

03.බර සහ ස්ථුලතාවය වැඩි වීම.

ශරීරය විසින් සීනි ශක්තිය බවට පරිවර්තනය කොට භාවිතා කරන අතර අතිරික්තයක් වේ නම් එය මේදය ලෙස සමේ ස්තරයට පහලින් තැන්පත් කරනවා.ඊට අමතරව කෑම ගැනීම පාලනය කරනා හොර්මොනයක් වන ලේප්ටින් නම් හොර්මොනයේ ක්‍රියාකාරීත්වය අඩපන කිරීමටත් සීනි වලට හැකියි.මේ නිසා තරබාරුකම වැඩි කිරීමේ සාදකයක් ලෙස සීනි හදුන්වන්නට පුළුවන්.

04.සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව වැනි රෝග නිතර ඇති වීම.

ශරීරයේ සීනි මට්ටම වැඩි වීම බොහෝ සෙයින් සුදු රුදිරානු ක්‍රියාකාරිත්වයට සහ ප්‍රතිචක්‍රීය ක්‍රියාවලියට බලපෑම් ඇති කරනවා.එබැවින් සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව වැනි රෝගයන්ට මුහුණ දීමේ හැකියාව අඩු වෙනවා.

05.කෑම රුචිය සහ රස සංවේදීතාව අඩු වීම. 

බ්‍රිතාන්‍ය පර්යේෂකයන් පිරිසක් විසින් වැඩිපුර සීනි පරිභෝජනය කරන පුද්ගලයන්ගේ කෑම රුචිය සහ රස සංවේදීතාව අඩු බව පෙන්වා දී තිබෙනවා.

06.මොලයේ ක්‍රියාකාරීත්වය අඩු වීම.

රුදිරයේ ඇති සීනි මට්ටම වැඩි වීම නිසා මොලයට ප්‍රෝටීන සැපයීම බොහෝ සෙයින් අඩු කරනා අතර එමගින් මොලයේ ක්‍රියාකාරීත්වය බොහෝ සෙයින් අඩපන කරනවා.

07.පිළිකා ඇති වීමේ ප්‍රවනතාවයන්.

ඉන්සුලින් වැඩිපුර නිපදවීම නිසාත් ශරීරය අභ්‍යන්තරයේ ඇති වන ඉදිමුම් තත්වයන් නිසාත් පිළිකා හටගැනීමේ අවදානමක්ද පවතිනවා.

මගහරවා ගන්නේ කෙසේද?

ශරීරයට සීනි ලබා ගැනීමේ හොදම ප්‍රභවය වන්නේ ස්වභාවික පලතුරුය.තම වයසට ,ශරීර බරට සහ ප්‍රමානයට සරිලන ලෙස මෙම පලතුරු ආහාරයට එකතු කර ගැනීම බොහෝ සෙයින් යෝග්‍ය වනවා.ඊට අමතරව පහත ක්‍රම මගින්ද ශරීරයේ සීනි මට්ටම පාලනක් සහිතව පවත්වාගෙන යාමට ඔබට හැකි වේවි.

  • සීනි සහිත කෘතීම ආහාර පරිභෝජනයෙන් වැලකී සිටීම.
  • සීනි ආහාරයට ගැනීම ක්‍රමයෙන් අඩු කරගැනීම.
  • පැණි රස ආහාර වෙනුවට ස්වභාවික/පෝෂ්‍යදායී ආහාර භාවිතරට පුරුදු වීම.
  • සීනි ප්‍රමාණය ස්ථාවර කර ගැනීමට සහ අහාර ජීර්ණයට උපකාරී වන ආහාර පරිභෝජනයට නැබුරු වීම.
  • මේද දහන ව්‍යයාමයන්ට හුරු වීම.

මෙම ලිපිය ඔබට බොහෝ සෙයින් වැදගත් ලිපියක් වනවාට සැකයක් නැහැ.ඔබත් එසේ සිතනවා නම් මෙය තවත් අයෙකු සමග share කර ගැනීමටත් අමතක කරන්න එපා.

තොරතුරු ලබා ගත්තේ humannhealth.com වෙබ් අඩවියෙනි.

0 comments:

Post a Comment